Wojewódzki Kulinarny Konkurs „Tradycyjny Mazurek Wielkanocny"

Święto Wielkiej Nocy to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijan. Misterium męki, śmierci i zmartwychwstania Jezusa Chrystusa stanowi centrum wiary milionów osób na całym świecie. Ten niezwykły czas skłania do refleksji w wymiarze duchowym. Jest okazją również do poznania bogactwa tradycji wielkanocnej. Jednym z ważniejszych zwyczajów jest święcenie pokarmów w Wielką Sobotę i spożywanie ich w kręgu rodzinnym podczas uroczystego śniadania wielkanocnego. W Wielką Sobotę Gospodynie przygotowują kosze z różnego rodzaju pożywieniem. Zawartość wielkanocnego kosza może się nieznacznie różnić w zależności od regionu Polski. Warto pamiętać, że potrawy nie są przypadkowe, a każda z nich ma symboliczne znaczenie. W koszyku nie powinno zabraknąć baranka - symbolu Chrystusa Zmartwychwstałego, jajek uosabiających odradzające się życie, chleba jako ciała Chrystusa, soli, która chroni przed zepsuciem i symbolizuje oczyszczenie.

Święto Wielkiej Nocy wpisuje się mocno w tradycje kulinarne naszego regionu. Jest wyjątkową okazją do rozpowszechniania wiedzy na temat produktów tradycyjnych i lokalnych z województwa łódzkiego. Zdobyta wiedza na temat tychże produktów daje mieszkańcom naszego województwa możliwość wyboru dobrej żywności do przygotowywanych potraw lub wypieków świątecznych. Niezwykle ważnym aspektem jest także pogłębianie wiedzy o kuchni regionalnej województwa łódzkiego oraz promocja potraw i wypieków powstałych w oparciu o tradycyjne receptury.

Mając na uwadze przywiązanie do kulinarnej tradycji regionu, którą widać również w przygotowywaniu świątecznych wielkanocnych przysmaków, w imieniu Zarządu Województwa Łódzkiego, zapraszam pełnoletnich mieszkańców z naszego regionu do udziału w Wojewódzkim Kulinarnym Konkursie na Tradycyjny Mazurek Wielkanocny". Celem konkursu jest rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów tradycyjnych i lokalnych z województwa łódzkiego. Aby wziąć udział w konkursie należy przygotować tradycyjny mazurek wielkanocny, zrobić zdjęcie, załączyć przepis i wypełnić formularz zgłoszeniowy. Do przygotowania wypieku konkursowego warto użyć produktów tradycyjnych i lokalnych z województwa łódzkiego. Na laureatów konkursów czekają nagrody finansowe i upominki rzeczowe. Termin nadsyłania prac upływa 15 marca 2021 roku o godzinie 12.00. Więcej informacji na stronie internetowej: www.lodzkie.pl/

Zobacz również: